Activitats

Activitats en curs

Jornada de reflexió amb Xavier Melloni

Ens plau anunciar-vos que, el proper dia 1 d'abril, tindrem el goig de comptar amb la presència d'en Xavier Melloni, que conduirà aquesta jornada de reflexió.

Tingueu present que les places són limitades i cal inscriure's amb antelació enviant correu a plecs.budistes@gmail.com

L'activitat tindrà lloc en una casa de retirs a Font-rubí (Alt Penedès). Paratge natural privilegiat entre vinyes i oliveres, envoltat de muntanyes amb importants extensions de bosc. A 13 km de Vilafranca i a 7 km de Guardiola de Font-rubí. Imatges del lloc

Per més informació: https://plecsbudistesedicions.wordpress.com
Tel. 616925483

Dissabte 1 d'abril de 2017 a les 19:00h

Dissabte 1 d'abril de 2017 a les 19:00h presentació del llibre de Lluís Nansen Salas "Meditació Zen. L'art de simplement ser", Editorial Viena, Barcelona, 2017, a càrrec del President de la Coordinadora Catalana d'Entitats Budistes, Pepe Aponte, i del mateix autor. Lloc: Llibreria Alibri, c/ Balmes, 26, Barcelona)

La meditació zen és una pràctica que ens fa connectar amb el nostre ésser interior. El seu mètode ha estat provat i refinat durant segles, i és considerat el camí més directe a la realització, per la seva forta intensitat i per les seves decoracions escasses. Fer zazen és seure amb el sac de pell amb el que hem nascut, i veure la cara que teníem abans de néixer.

A partir dels seus vint-i-cinc anys de pràctica del Zen, el mestre zen Lluís Nansen Salas (Barcelona, 1965) ens explica com iniciar-nos en la meditació asseguda, el zazen. Des d'una base empírica i amb un llenguatge planer i directe, Nansen ens dóna les raons, el com, el què, i el perquè, a través d'històries d'antics mestres del passat, d'explicacions científiques, i d'exemples de la seva experiència actual com a ensenyant.
Qualsevol persona interessada en la meditació, ja sigui principiant o veterà, trobarà en aquest llibre la motivació i l'energia necessàries, per començar, continuar, i aprofundir en la pràctica de la via de la felicitat.

Dijous dia 20 d’abril de 2017, a les 19:00 h

El dijous dia 20 d'abril de 2017, a les 19:00h, es farà l'acte de presentació del llibre de Daisaku Ikeda Desvelant els misteris del naixement i de la mort, editat per Ediciones Civilización Global, a càrrec del director general d'Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, Enric Vendrell, del president de la Coordinadora Catalana d'Entitats Budistes, Josep Aponte, i de dos representants de Soka Gakkai d'Espanya, Maria Gassiot i Pablo Juárez.
L'acte es realitzarà a la Llibreria Alibri, C/. Balmes, 26, Barcelona.

Què és la vida? Com s'origina?

Què succeeix amb la vida després de la mort?

Com afrontar els reptes que ens planteja?

Desvelant els misteris del naixement i de la mort explora els grans interrogants de l'existència des de la perspectiva del budisme Nichiren (literalment, "Sol-lotus"), una de les formes de budisme més difoses i practicades actualment. Daisaku Ikeda, el seu principal referent, recorre a la riquesa filosòfica d'aquest corrent de budisme per abordar els aspectes més complexos de la vida, vinculats a les fases del naixement, l'envelliment, la malaltia i la mort.

Ikeda transcendeix la dimensió teòrica per aconseguir que fins i tot els principis més complexos puguin ser compresos i posats en pràctica per qualsevol persona que s'ho proposi.

D'aquesta manera, el llibre presenta una manera plausible de transformar els reptes vitals en fonts de realització individual i col·lectiva.

Daisaku Ikeda és un líder budista, escriptor prolífic, poeta, educador i fundador de diverses institucions dedicades al foment de la cultura, l'educació i la pau arreu del món. En qualitat de tercer president de la Soka Gakkai i fundador de la Soka Gakkai Internacional, ha inspirat el desenvolupament d'una de les associacions budistes laiques més àmplies i diverses.

Memòria d'activitats

2017

Des de la Coordinadora Catalana d'Entitats Budistes volem desitjar-vos un any 2017 ple de felicitat, prosperitat i pau. Estem treballant en la preparació de les properes activitats per a la família budista. Ara us podem dir que ja es pot veure el vídeo de la VI Jornada de Budisme a Catalunya en aquest enllaç. Us seguirem mantenint informats.

2016

Dissabte 17 Desembre 2016

PRESENT I FUTUR DEL BUDISME A OCCIDENT

La idea central és conèixer les formes que està adoptant el budisme en l'actualitat en la nostra societat occidental. El futur no el podem predir però el dia d'avui ja prepara el dia de demà, el que està succeint en el present és un indicador de les possibilitats que pot oferir el futur, tret que els grans esdeveniments imprevistos alterin tots els pronòstics. La nostra intenció en organitzar aquesta trobada no és senyalar, ni recomanar, ni posicionar-nos doctrinalment, sinó més aviat observar i prendre nota.

Hem reunit uns quants temes que ens semblen d'intensa actualitat i creiem que pot ser interessant exposar-los a la consideració d'alguns dels protagonistes i copartícips de la forma en què s'està presentant el budisme entre nosaltres.

Els temes a tractar i els tertulians són els següents:

QUÈ ÉS CULTURAL I QUÈ ÉS ESSENCIAL?
Autoritat vs. jerarquia espiritual. Visió no androcèntrica. Conducta ètica dels mestres, relació mestre-deixeble. Rituals i litúrgies, traducció de textos per al ritual.
Moderador: Enrique Caputo
Tertulians: 1.Elías Capriles, 2.Basili Llorca, 3.Lama Yeshe, 4.Tsering Dorje.

APORTACIONS DEL BUDISME EN ELS DIFERENTS ÀMBITS SOCIALS
Ciéncia, psicologia, ecologia, educació, economia, ajuda humanitària, sanitat, acompanyament en el dolor.
Moderador: Florencio Serrano
Tertulians: 1.Elías Capriles, 2.Berta Meneses, 3.Herminia Roura, 4.Lluís Salas, 5.Nicole Martínez.

BUDISME I ESPIRITUALITAT EN LES SOCIETATS LAIQUES
Estructures per a la preservació del Dharma a Occident. La pràctica del Dharma en profunditat. Amalgames, sincretismes, descontextualitzacions.
Moderador: Sílvia Palau
Tertulians: 1.Elías Capriles, 2.Ani Kunga, 3.Bernat Font, 4.Simon Bianco.

Consultar els curriculums dels participants a les taules rodones: català  castellano

La Jornada començarà a les 10:30h amb una salutació i breu presentació de la Jornada a càrrec del president de la Coordinadora Catalana d'Entitats Budistes, Pepe Aponte, seguida d'una meditació guiada per el director del Bori Centro Zen de Barcelona, Fernando Pardo. A continuació tindrà lloc la conferència-presentació dels diferents temes a tractar, a càrrec d'Elías Capriles, professor amb un ampli curriculum acadèmic a Venezuela i instructor de budisme i dzogchén que ha estudiat i practicat amb grans mestres tibetans. Després es desenvoluparan els temes en dues taules rodones al matí i una a la tarda. Finalitzarà la Jornada amb una presentació de les activitats de l'Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós (AUDIR) a càrrec del seu director Francesc Torradeflot, posant-se així de manifest que totes les confessions compartim el mateix objectiu de contribuir a la pau mundial i estem tots compromesos amb activitats destinades a fomentar la tolerància i la convivència, com el mateix Dalai Lama ha expressat en nombroses ocasions. Finalitzarà amb un recital de cançons de la Coral interreligiosa per la pau.

Veure programa complet: català  castellano (Recomanem que feu una impressió en paper per tenir-la a mà el dia de la Jornada)

El lloc de trobada per a aquesta sisena Jornada és el Centre Cívic Convent de Sant Agustí, Plaça de l'Acadèmia s/n (El Born), Barcelona, de les 10h del matí a les 19h de la tarda.
Com arribar

Hi haurà dos tallers per nenes i nens a partir de 6 anys. Al matí de 10:45h a 12:45h i a la tarda de 16h a 18h. Informació: Eva Palanca, Tel. 629574283, correu  evapalanca@yahoo.es.

L'entrada és gratuïta, però necessitem saber quantes persones assistiran per gestionar adequadament els espais i les instal·lacions, raó per la qual us demanem que confirmeu la vostra inscripció al correu info@ccebudistes.org.

Al Centre Cívic no hi ha servei de restaurant. És per això que recomanem alguns de la zona.

descarregar el cartell de la jornada

diumenge 22 de maig de 2016 a les 18h

Des del dissabte 7 de maig fins al diumenge 5 de juny de 2016, que correspon al quart mes del calendari lunar tibetà, se celebra el Naixement, la Il·luminació i el Paranirvana del Buda Sakyamuni.

Aquest mes rep el nom de Saga Dawa en tibetà, o el seu equivalent Vesak en sànscrit. Dawa significa "lluna" i també "mes", i Saga és el nom d'una estrella i la seva corresponent constel·lació associada al mes lunar. Segons les fonts occidentals l'estrella és "Alpha Librae", que és una estrella binària de la constel·lació de Balança. En el sistema hindú és la setzena de les vint-i-vuit estrelles/constel·lacions del zodíac lunar.

L'estrella sorgeix amb la lluna plena del quart mes lunar. Per això aquest mes es diu Saga Dawa o "el mes de Saga". El moment culminant del mes és el dia de la lluna plena, el dia de l'estrella Saga, el mateix dia en quèSakyamuni va aconseguir el despertar. El nom en sànscrit és Vishakha (d'aquí Vesak), que té el mateix significat.

Poc abans de morir, el Buda va aconsellar als deixebles que estaven plorant que comprenguessin la llei universal de que totes les coses compostes, inclòs el seu propi cos, són impermanents. Els va dirtambé que la millor manera d'honrar-lo era seguir sincerament els seus ensenyaments, portant una vida noble, purificant les seves ments, practicant la bondat i treballant per a la pau i l'harmonia.

Tots els practicants seguim aquestes instruccions durant l'any, però és altament significatiu que el dia més important del quart mes lunar, el dia en què es diu que la pràctica del Dharma dóna els seus majors fruits, coincideixi amb el dia en què sorgeix l'estrella, que és el dia en què Sakyamuni aconsegueix l'estat de Buda, el Despert. Aquesta és una excel·lent manera d'honrar al Mestre i unir-se a ell. Per això es diu que el fruit de la pràctica del Dharma realitzada durant aquest mes, i especialment durant el dia en què l'estrella està en el seu màxim esplendor, es multiplica milions de vegades.

Aquest dia correspon aquest any 2016 al dissabte 21 de maig, i nosaltres ho celebrarem el diumenge 22 de maig, a fi de facilitar l'assistència.

Ens reunirem a la Torre Jussana , a l'Avinguda del Cardenal Vidal i Barraquer número 30, de Barcelona, molt a prop de l'Hospital de la Vall d'Hebron (façana principal a la foto de la dreta).

Aquest dia la celebració girarà al voltant de les següents activitats:

Lectura de textos de les diferents tradicions budistes
Tots aquells que desitgin participar en una lectura de textos breus al voltant del tema central d'aquesta celebració, que és la Compassió en Acció, ja sigui en forma literària, de poema o qualsevol altra, estan convidats a fer-ho. Per organitzar la lectura en el temps disponible és necessari que els textos que es presentaran arribin a aquesta Coordinadora abans del dia 18 de maig.

Meditació conjunta
La meditació és la base de la pràctica budista. Per això, com cada any, tindrà un paper rellevant. Encara que hi ha diferents escoles i llinatges, les tècniques de meditació no difereixen molt,de manera que meditant en silenci tots ens trobarem en el mateix lloc suprem.

Recollida de donatius per a projectes solidaris
Quan s'arriba a l'experiència de la vacuïtat, és a dir l'absència d'existència pròpia,individual i independent i es comprèn que tots els fenòmens no són més que un desplegament il·lusori, sorgeix també, simultània i indissociablement, la compassió cap a tot i cap a tots. En el nivell absolut aquesta és la base de l'ensenyament de Buda, i en el relatiu aquest ensenyament cal aplicar-lo a la vida diària perquè doni fruits. Convidem, per tant, a tots els centres a participar en una col·lecta solidària per als pobles i les persones necessitades d'ajuda i suport, i a mostrar els seus projectes solidaris mitjançant fulletons en una taula preparada per a això. Es prega que els centres interessats a exposar els seus fullets ens ho facin saber amb la suficient antelació.

Música en directe i berenar
Com a final de festa ens regalarem l'alegria de la música i el menjar. D'aquesta manera, sense perdre la consciència del present, alimentarem i satisfarem a les deïtats delmandala interior. I finalment ens acomiadarem fins al proper Vesak. Encara quedaran 14 dies d'aquest mes tan especial per seguir practicant i multiplicant per milions el fruit de la nostra pràctica.

Es prega confirmar l'assistència enviant un correu electrònic a info@ccebudistes.org, i portar alguna cosa de menjar i beguda per compartir.

Per arribar a Torre Jussana es pot anar amb cotxe (els diumenge hi ha fàcil aparcament) o amb metro línia 3, la verda, estació Montbau, sortida costat mar i caminar cinc minuts també en direcció mar.

Dia i hora: 22 de maig de 2016 a les 18h
Lloc:
Torre Jussana, Avinguda del Cardenal Vidal i Barraquer, nº 30 (Barcelona)
Aportació: Entrada lliure
Contacte: info@ccebudistes.org
Organitza: CCEB amb la col·laboració de Jin-pa

   

2015

Psicologia i budisme . Ciència de la ment i espiritualitat laica

CONTINGUT DE LA JORNADA

El Budisme, més que una tradició religiosa o filosòfica, és considerada i definida per molts com una Ciència de la Ment. Una ciència oriental que té més de 2.500 anys d’història.  

La Psicologia, com a disciplina científica nascuda a Occident, és molt més jove, tot i que les fonts mèdiques i  filosòfiques de les que va néixer tenen també una llarga tradició històrica.

Des de sempre, en major o menor mesura, hi ha hagut un transvasament de coneixements entre Orient i Occident. Però dins del camp que ens ocupa, en les darreres dècades, el diàleg entre científics occidentals i erudits i practicants budistes s’ha incrementat notablement, enriquint a ambdues disciplines.

Aquest  diàleg és molt ampli, i es pot enfocar des de molts punts de vista.

En aquesta Jornada que us proposem i a la que us convidem, Psicòlegs clínics i sanitaris, membres tots ells del Grup de Treball Budisme i psicologies contemporànies, de la CCEB, i amb una llarga experiència en l’estudi del budisme i la pràctica de la meditació, ens parlaran d’aspectes com el patiment, la introspecció, els símptomes, el diagnòstic, la psicoteràpia... i molt més, des dels dos punts de vista,  d’una manera integradora.

Al llarg de les ponències s’intercalaran pràctiques de meditació guiada i espais per al debat. 

 
PROGRAMA

A les 10:00 – Benvinguda a càrrec de Ferran Roig. Psicòleg i Psicoterapeuta. Coordinació del Grup Psicologia UOC Alumni.

A les 10:15 – Presentació de la Jornada a càrrec de Sara Escarrà. Psicòloga i Psicoterapeuta. Membre del Grup de Psicologia UOC Alumni, i del Grup de Treball Budisme i psicologies contemporànies, de la CCEB.

A les 10.30 – DOS CIÈNCIES: UN OBJECTIU COMÚ, a càrrec d’Esteban Andrés Galliera Elizalde.

Com afrontar el patiment i la seva transformació. Cap a una integració de la psicologia contemporània i les tradicions contemplatives en la pràctica psicoterapèutica: ¿Què ens poden aportar cada una d’elles?

Com  s’entenen símptoma, diagnosis, prognosis i tractament des de l’enfocament  budista.

Esteban Andrés Galliera Elizalde és Psicòleg General Sanitari en consulta privada. Expert en aplicació clínica de Mindfulness.

Psicologia humanista (C. Rogers i Gestalt relacional) i contemplativa. Brainspotting. Trauma. Focusing. Dinàmica de grups. Instructor MBSR i meditació. Web: Psicología humanista & Atención plena (http://estebangalliera.com - http://about.me/gallieraesteban)

Practica meditació des de fa més de 20 anys, fonamentalment en l’escola Kagyu del budisme tibetà sota la supervisió dels seus mestres Lama Djinpa, Lama Tashi i Khenpo Tsultrim Gyamtso Rinpoché; també practicant de meditació Vipassana de l’escola de S.N. Goenka. Investiga la integració del budisme i psicologies modernes en la pràctica clínica.

A les 11:45 – Descans.

A les 12:00 –  PSICOTERAPIA PSICOANALÍTICA D’ORIENTACIÓ BUDISTA, a càrrec de Carlos Osés Zurbano

Ens qüestionarem en relació a què amaguen els símptomes, i què obturen en el subjecte, i a l’espai que s’obre entre la neurosis i la vacuïtat.  Parlarem del cercle viciós de l’experiència, l’angoixa i l’espiral creativa. La il·luminació i les seves conseqüències.

Carlos Osés Zurbano és Psicòleg General Sanitari i Psicoterapeuta, integra en la seva pràctica principis Budistes i psicoanalítics com a enfocament per a comprendre i superar el patiment implicat en els diferents  trastorns mentals i dificultats personals i socials.

Des del psicoanàlisis amb formació lacaniana i des del Budisme amb una àmplia experiència  dins de tradicions como la Zen i  la nigmapa , ha estat estudiant de Chögyal Namkhai Notbu i els darrers anys segueix la formació amb Jigme Khyentse Rinpoché i Tulku Pema Wangyel Rinpoché.

A les 12:45 - INTROSPECCIÓ CONCEPTUAL, INTROSPECCIÓ ACONCEPTUAL, a càrrec d’Herminia Roura Bonet

Qualsevol aproximació terapèutica que una persona realitzi a la seva problemàtica, tant  des de la psicologia dinàmica com des de la psicologia cognitiva, requerirà de l‘introspecció. Les tècniques meditatives del budisme també són introspectives. ¿En què se s’assemblen i en què es diferencien? ¿Què ens aporten?

Herminia Roura Bonet és Psicòloga clínica i psicoanalista. Ha exercit, des de 1977, tant en la pràctica clínica privada como en la pública. En l’actualitat es dedica a la pràctica clínica privada.

Practica la meditació en el context de l’escola Kagyu del budisme tibetà des de 1985. Des de 1999 assisteix als seminaris que es realitzen anualment a l’Índia sobre la meditació mahamudra. És traductora de texts del budisme tibetà i intèrpret dels lames delegats a Europa per als seminaris de mahamudra.

Tots els ponents són membres del Grup de Treball Budisme i psicologies contemporànies, de la CCEB.

 A les 13:30  - Debat amb tots els ponents i meditació final.

 A les 14:00  -   Clausura de la Jornada

Links d'interès:

Diàleg en el COPC

Mind and Life Institute

http://estebangalliera.com

UOC - Estudis de Psicologia

UOC Alumni

Grup de Psicologia UOC Alumni

Dia: 24 d'octubre de 2015
Horari
: de 10h a 14h
Lloc
: Avinguda Tibidabo, 39-43
Les places són limitades
: inscripcions aquí
Contacte
:
psicologia@uoc.edu
sescarra@copc.cat 

col·laboren


Celebració del naixement, despertar i paranirvana del Buda

La Coordinadora Catalana d'Entitats Budistes va organitzar una any més l'esdeveniment budista més commemorat arreu del món: el Vesak.

L'acte conjunt de les diferents tradicions budistes de Catalunya va tindra lloc el diumenge 21 de juny a les 18 h a la Casa d'Espiritualitat Sant Felip Neri de Barcelona.

Una vegada finalitzada la commemoració, es va compartir un berenar al jardí (cartell).

Vegeu algunes imatges de la lectura de textos del mestre vietnamita Thich Nhat Hanh al so d'un violí, i meditació: fotos 1, 2 i 3; jardí de la Casa d'Espiritualitat Sant Felip Neri: fotos 4 i 5; i un vídeo de la meditació caminant.

 

2014

L’aportació del budisme en l’àmbit educatiu

En l’edició d’enguany, es va abordar la confluència del budisme amb l’educació. Professionals i experts budistes en aquest àmbit es van reunir per exposar i compartir els seus coneixements i la seva experiència (info ponents).

La Jornada va ser una plataforma per conèixer i donar a conèixer propostes i projectes que actualmente s’estan duent a terme al nostre país.

A més de ponències, taules rodones i debats, hi va haver un espai obert on tothom per presentar les seves iniciatives i projectes.
Veure vídeos de la Jornada

Dia: 22 de novembre de 2014
Horari: de 10h a 19h (veure programa i ponents)
Lloc
: Centre Cívic Convent de Sant Agustí
Plaça de l’Acadèmia (El Born) Barcelona
Entrada lliure 
(descarrega't el cartell)