V Jornada sobre el Budisme a Catalunya

Psicologia i budisme . Ciència de la ment i espiritualitat laica

CONTINGUT DE LA JORNADA

El Budisme, més que una tradició religiosa o filosòfica, és considerada i definida per molts com una Ciència de la Ment. Una ciència oriental que té més de 2.500 anys d’història.  

La Psicologia, com a disciplina científica nascuda a Occident, és molt més jove, tot i que les fonts mèdiques i  filosòfiques de les que va néixer tenen també una llarga tradició històrica.

Des de sempre, en major o menor mesura, hi ha hagut un transvasament de coneixements entre Orient i Occident. Però dins del camp que ens ocupa, en les darreres dècades, el diàleg entre científics occidentals i erudits i practicants budistes s’ha incrementat notablement, enriquint a ambdues disciplines.

Aquest  diàleg és molt ampli, i es pot enfocar des de molts punts de vista.

En aquesta Jornada que us proposem i a la que us convidem, Psicòlegs clínics i sanitaris, membres tots ells del Grup de Treball Budisme i psicologies contemporànies, de la CCEB, i amb una llarga experiència en l’estudi del budisme i la pràctica de la meditació, ens parlaran d’aspectes com el patiment, la introspecció, els símptomes, el diagnòstic, la psicoteràpia... i molt més, des dels dos punts de vista,  d’una manera integradora.

Al llarg de les ponències s’intercalaran pràctiques de meditació guiada i espais per al debat. 

 
PROGRAMA

A les 10:00 – Benvinguda a càrrec de Ferran Roig. Psicòleg i Psicoterapeuta. Coordinació del Grup Psicologia UOC Alumni.

A les 10:15 – Presentació de la Jornada a càrrec de Sara Escarrà. Psicòloga i Psicoterapeuta. Membre del Grup de Psicologia UOC Alumni, i del Grup de Treball Budisme i psicologies contemporànies, de la CCEB.

A les 10.30 – DOS CIÈNCIES: UN OBJECTIU COMÚ, a càrrec d’Esteban Andrés Galliera Elizalde.

Com afrontar el patiment i la seva transformació. Cap a una integració de la psicologia contemporània i les tradicions contemplatives en la pràctica psicoterapèutica: ¿Què ens poden aportar cada una d’elles?

Com  s’entenen símptoma, diagnosis, prognosis i tractament des de l’enfocament  budista.

Esteban Andrés Galliera Elizalde és Psicòleg General Sanitari en consulta privada. Expert en aplicació clínica de Mindfulness.

Psicologia humanista (C. Rogers i Gestalt relacional) i contemplativa. Brainspotting. Trauma. Focusing. Dinàmica de grups. Instructor MBSR i meditació. Web: Psicología humanista & Atención plena (http://estebangalliera.com - http://about.me/gallieraesteban)

Practica meditació des de fa més de 20 anys, fonamentalment en l’escola Kagyu del budisme tibetà sota la supervisió dels seus mestres Lama Djinpa, Lama Tashi i Khenpo Tsultrim Gyamtso Rinpoché; també practicant de meditació Vipassana de l’escola de S.N. Goenka. Investiga la integració del budisme i psicologies modernes en la pràctica clínica.

A les 11:45 – Descans.

A les 12:00 –  PSICOTERAPIA PSICOANALÍTICA D’ORIENTACIÓ BUDISTA, a càrrec de Carlos Osés Zurbano

Ens qüestionarem en relació a què amaguen els símptomes, i què obturen en el subjecte, i a l’espai que s’obre entre la neurosis i la vacuïtat.  Parlarem del cercle viciós de l’experiència, l’angoixa i l’espiral creativa. La il·luminació i les seves conseqüències.

Carlos Osés Zurbano és Psicòleg General Sanitari i Psicoterapeuta, integra en la seva pràctica principis Budistes i psicoanalítics com a enfocament per a comprendre i superar el patiment implicat en els diferents  trastorns mentals i dificultats personals i socials.

Des del psicoanàlisis amb formació lacaniana i des del Budisme amb una àmplia experiència  dins de tradicions como la Zen i  la nigmapa , ha estat estudiant de Chögyal Namkhai Notbu i els darrers anys segueix la formació amb Jigme Khyentse Rinpoché i Tulku Pema Wangyel Rinpoché.

A les 12:45 - INTROSPECCIÓ CONCEPTUAL, INTROSPECCIÓ ACONCEPTUAL, a càrrec d’Herminia Roura Bonet

Qualsevol aproximació terapèutica que una persona realitzi a la seva problemàtica, tant  des de la psicologia dinàmica com des de la psicologia cognitiva, requerirà de l‘introspecció. Les tècniques meditatives del budisme també són introspectives. ¿En què se s’assemblen i en què es diferencien? ¿Què ens aporten?

Herminia Roura Bonet és Psicòloga clínica i psicoanalista. Ha exercit, des de 1977, tant en la pràctica clínica privada como en la pública. En l’actualitat es dedica a la pràctica clínica privada.

Practica la meditació en el context de l’escola Kagyu del budisme tibetà des de 1985. Des de 1999 assisteix als seminaris que es realitzen anualment a l’Índia sobre la meditació mahamudra. És traductora de texts del budisme tibetà i intèrpret dels lames delegats a Europa per als seminaris de mahamudra.

Tots els ponents són membres del Grup de Treball Budisme i psicologies contemporànies, de la CCEB.

 A les 13:30  - Debat amb tots els ponents i meditació final.

 A les 14:00  -   Clausura de la Jornada

Links d'interès:

Diàleg en el COPC

Mind and Life Institute

http://estebangalliera.com

UOC - Estudis de Psicologia

UOC Alumni

Grup de Psicologia UOC Alumni

Dia: 24 d'octubre de 2015
Horari
: de 10h a 14h
Lloc
: Avinguda Tibidabo, 39-43
Les places són limitades
: inscripcions aquí
Contacte
:
psicologia@uoc.edu
sescarra@copc.cat 

col·laboren